torstai 5. helmikuuta 2015

Muutoksia suunnitelmaluonnokseen



Kiitos runsaasta palautteesta, jota olemme saaneet 23.12. julkaisemastamme suunnitelmaluonnoksesta. Palautteen perusteella olemme tehneet luonnokseen useita muutoksia, jotta linjasto palvelisi paremmin koillishelsinkiläisten liikkumistarpeita. Kaikkia toiveita emme ole voineet toteuttaa, mutta olemme pyrkineet löytämään ratkaisuja, jotka helpottaisivat mahdollisimman monen matkustamista kasvattamatta kuitenkaan kustannustasoa. Joistakin edellisessä suunnitelmaluonnoksessa esittämistämme parannuksista olemme kuitenkin joutuneet luopumaan.



Linkit uuden linjastosuunnitelmaluonnoksen karttoihin ja muuhun materiaaliin löytyvät alta. Luonnosta voi kommentoida blogissa 1.3.2015 asti. Palautteen antaminen on mahdollista myös HSL:n nettisivujen palautelomakkeella. Uuden linjaston mukainen liikenne on tarkoitus käynnistää syksyllä 2017.



Valtaosa edellisen suunnitelmaluonnoksen palautteesta koski linjalle 72 esitettyjä muutoksia. Paljon palautetta tuli myös Alppikylän ja Sepänmäen yhteyksistä keskustaan. 


Muutokset



Uudessa suunnitelmaluonnoksessa linja 72 liikennöi edelleen nykyistä reittiään Rautatientorilta Oulunkylään, Pukinmäkeen ja Tapaninvainioon. Suutarilantieltä bussi jatkaa Siltamäkeen. Vastaavasti aiemmin esitettyä uutta linjaa 61 ei perusteta, jolloin yhteydet Mäkelänkadun suunnasta Malmille eivät parane. Töyrynummen itäosaa palvelee linja 561B, joka liikennöi Itäkeskuksesta Malmille ja edelleen Kirkonkyläntietä, Peltokyläntietä ja Siltakyläntietä Siltamäkeen, Töyrynummelle ja Tapanilan urheilukeskukselle. Erälle pääsee edelleen myös linjalla 73, lähin pysäkki Tapaninkyläntiellä n. 300 metrin päässä. Linjalla 74 pääsee Päivöläntielle n. 500 metrin päähän. Tapanilan asemalta Erälle on vajaan kilometrin kävelymatka.



Linjan 68 reittiä nopeutetaan. Bussi ajaa Kustaa Vaasan tien ja Lahdenväylän kautta. Vaihtoehtoisena reittinä tullaan vielä tutkimaan ajamista Kustaa Vaasan tien, Koskelan liittymän ja Viikintien kautta, koska näiden reittien ajoajassa ei näyttäisi olevan eroa. Koska linja 68 ei enää palvele tällä reitillä Arabian aluetta, harvenee vuoroväli hieman nykyisestä. Vastaavasti linjan 71 vuoroväli tihenee, jotta Arabiaan jää riittävästi liikennettä palvelemaan suurta matkustajamäärää. Samalla linja palvelee paremmin kasvavaa Viikinmäen aluetta. Linjan 71 ruuhka-aikoina liikennöivä ja Pukinmäkeen päättyvä V-reitti säilyy.



Linjojen 69 ja 74 yhdistämisestä luovutaan. Sen sijaan linjan 69 reittiä jatketaan Malmilta Sepänmäen ja Alppikylän kautta Jakomäkeen, jolloin Jakomäen suunnasta muodostuu vaihdoton yhteys esimerkiksi Oulunkylään. Linjan 69 päätepysäkki siirtyy nykyiseltä paikaltaan Elielinaukiolta Kamppiin, koska Elielinaukiolta poistuvat bussien pikapysäköintipaikat keskustakirjaston rakennustöiden alkaessa. Pikapysäköintipaikkojen poistuessa osa nykyisistä lähtölaitureista joudutaan muuttamaan pikapysäköintipaikoiksi. Linjan 69 uusi reitti luo uuden yhteyden Kampista ja Töölön sisäosista Pasilaan. Reitti palvelee nykyistä paremmin myös Töölön ja Kivelän sairaaloita. Taka-Töölön ja Malmin välillä linjan reitti säilyy nykyisenä eli linja kulkee Pukinmäen läpi ja Malmin sairaalan ohi.



Linja 73 säilytetään nykyisellä reitillään Hakaniemestä Malmin kautta Ala-Tikkurilaan. Linjan 74 reitti muutetaan kulkemaan Hakaniemestä linjan 73 reittiä Malmilla ja edelleen Tapanilan, Tapulikaupungin ja Puistolan kautta Heikinlaaksoon. Tällä linjalla onnistuvat myös useissa palautteissa toivotut matkat Puistolasta Malmin jäähallille. Yhdessä linjat 73 ja 74 muodostavat Hakaniemestä Malmille ja Tapulikaupunkiin runkolinjamaisen tiheän yhteyden. Yhteisen reittiosuuden vuoroväli on ruuhka-aikoina n. 7–8 minuuttia ja muina aikoina pääosin 10 minuuttia. Tapanilaan liikennöi nykyisten linjojen 74 ja 76A/B sijaan vain yksi linja, mutta se tarjoaa kuitenkin nykyistä tiheämmän yhteyden sekä Malmille että Hakaniemeen.



Linjojen 75 ja 77 reitit vaihdetaan edellisen suunnitelmaluonnoksen mukaisesti päittäin Viikin liittymän ja Jakomäen/Alppikylän välillä. Edellisestä luonnoksesta poiketen linjaa 77 ajetaan myös keskipäivällä, iltaisin ja viikonloppuisin. Koska tämä tuo merkittäviä lisäkustannuksia aiempaan luonnokseen nähden, ei Jakomäen ja Malmin välistä yhteyttä voida tihentää. Aiemmassa suunnitelmaluonnoksessa esitettyä tiheää liityntälinjaa 78 ei siten perusteta, vaan Jakomäestä, Alppikylästä ja Sepänmäestä Malmille pääsee linjalla 69. Jakomäestä keskustaan pääsee linjoilla 75, 77 ja 717. Linja 717 korvaa nykyisen linjan 741, kun Vantaan bussireitit muuttuvat syksyllä 2015.



Linjan 79 reitti jatkuu Malmilta Siltamäen ja Suutarilan kautta Puistolan asemalle. Vuoroväli tihenee ja linjan 79 rinnalle perustetaan ruuhka-aikoina liikennöivä B-reitti vilkkaimmalle reittiosuudelle Siilitien metroasema–Latokartano. Siilitie–Latokartano -osuudella liikennöidään ruuhka-aikoina 5 minuutin vuorovälillä. Muuten linja 79 liikennöi pääosin 10 minuutin välein. Uusi reitti luo usein toivotun vaihdottoman yhteyden Herttoniemestä, Latokartanosta ja Pihlajamäen sisäosista Malmin sairaalalle.



Edellisessä suunnitelmaluonnoksessa esitettyä tiheävuorovälistä linjaa 70 Hakaniemestä Malmin kautta Siltamäkeen, Suutarilaan ja Puistolan asemalle ei perusteta, mutta Siltamäen ja Suutarilan alueelta on vaihdoton yhteys keskustan suuntaan linjalla 611/611B ja Siltamäestä myös linjalla 72. Linjalla 79 pääsee vaihtamatta Siltamäestä ja Suutarilasta Viikin kampukselle, mutta matkat Kumpulan kampukselle muuttuvat vaihdollisiksi. Tiheiden vuorovälien ansiosta vaihdolliset yhteydet esimerkiksi Pihlajamäessä vaihtaen ovat sujuvat. Linja 70 jää liikennöimään arkisin nykyisen linjan 70T reittiosuutta Kamppi–Sturenkatu–Pihlajamäki–Malmi. Viikonloppuisin Helsinginkadun ja Töölön suuntaan matkustaessa voi esimerkiksi vaihtaa Sörnäisissä ratikkaan ja Kamppiin matkustaessa voi vaihtaa Sörnäisissä metroon. Malmilta Töölöön pääsee myös linjalla 69.


Linjalle 506 Kumpulan ja Pasilan välille esitetystä reittimuutoksesta on tullut viime päivinä useita palautteita, joissa on oltu huolissaan erityisesti Kumpulan ja Käpylän välisistä koulumatkayhteyksistä sekä yhteyksistä Kumpulasta ja Käpylästä Pasilaan ja Meilahteen. Tässä uudessa luonnoksessa linjan 506 reitti kulkee edelleen lyhyempää ja nopeampaa reittiä Sturenkadun ja Mäkelänkadun kautta, jolloin linja parantaisi yhteyksiä muun muassa Haaga-Helia ammattikorkeakoululle, Mäkelänrinteen lukiolle ja Vallilan työpaikka-alueelle. Käymme kuitenkin palautteissa esitetyt perustelut läpi ja tarkistamme Käpylä-Kumpula -alueen nousijamäärätiedot ennen päätöksentekoa. Esittämämme reittimuutos poistaisi linjan 506 Kumpulanmäeltä, mutta linjalla olisi edelleen pysäkit Kustaa Vaasan tien ja Hämeentien risteyksessä, mistä useimmat muutkin Kumpulan kampusta palvelevat linjat kulkevat. Linjan 506 sijaan  Kumpulanmäen kautta voidaan siirtää ajamaan linjat 52 ja 56, joten katulämmitykselle on edelleen tarvetta.

438 kommenttia:

  1. Suutarilan 70:n reitin muutos ei ole hyvä ja esim. opiskelijat eivät pääse Kumpulan campukselle. Lisäksi Suutarilasta ei ole sunnuntaisin yhteyttä Helsingin keskustaan ollenkaan. 611:n reitti on liian pitkä ja näyttää varmasti hyvältä paperilta mutta kaikki kyydin tarvitsijat eivät mahdu kyytiin, se on varmaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. eihän linja 611 kulje edes viikonloppuisin ??

      Poista
    2. Kyllä se lauantaina kulkee mutta ei sunnuntaisin, mutta ihan älytön juttu tuo 70.

      Poista
    3. Tiedättekö mistä tämä Vantaa yhteys tulee. No siitä kun suunnitteluosaston ylin vetäjä on Vantaalta ja koti mielessä.

      Poista
    4. Emme usko, että tikkurilalaiset alkaisivat sankoin joukoin matkustaa linjalla 611 keskustaan (matka-aika lähes tunti), kun matkan voi tehdä junalla n. 15-20 minuutissa ja junia kulkee muutaman minuutin välein. Ruuhka-aikoina puolet vuoroista aloittaa vasta Suutarilasta, joten ainakaan nämä vuorot eivät ole Suutarilan kohdalla täynnä. Pyrimme suunnittelemaan liikenteen siten, kapasiteettia on riittävästi. Pahimpaan ruuhka-aikaan jotkut matkustajat joutuvat varmasti matkustamaan ainakin osan matkastaan seisten kuten muillakin vilkkailla linjoilla.

      Tärkein syy linjan 70V jatkamisessa Tikkurilaan linjana 611 on se, että tällä järjestelyllä voidaan tihentää yhteyksiä Siltamäki-Suutarila -alueen ja Tikkurilan välillä ilman isoja lisäkustannuksia. Sunnuntailiikenteen aloittamiseen meillä ei ole valitettavasti tällä hetkellä tiedossa rahoitusta. Sunnuntailiikenteen kustannukset ovat kaksinkertaisten palkkakustannusten takia huomattavasti suuremmat kuin arkiliikenteen.

      Poista
    5. Tällä hetkellä tyhjä 577 ajaa Tikkurilaan. Kauppiaat varmaan haluaa lisää asiakkaita vaan eivät kyllä saa. Viertolaan on rakennettu iso kerrostaloalue ja on aivan varmaa, että sieltä tulee paljon matkustajia. 70v on jo nytkin hidas ja menee vain huonommaksi. Uusi suunnitelma on epäoikeudenmukainen.

      Poista
    6. Mutta muille alueille rahaa sunnuntai-liikenteelle löytyy????? Olette hankkia tietoisia että mekin olemme veronmaksajia!

      Poista
    7. Just .....seisten, joop joo. Sitten 74 ja tuo nakki ovat tyhjiä. Kun reitillä on vielä useita vanhoja busseja, joissa ei ole ilmastointia niin mitä pitäisi HSL:sta oikeasti ajatella......

      Poista
  2. Ihan käsittämätön suunnitelma 70:n osalta....se, joka on tämän keksinyt ei varmaan ole koskaan käynyt Suutarilassa. Miksi Kamppiin menee niin monta linjaa?

    VastaaPoista
  3. Loistavaa, että järki palasi suunnitelmiin 72 osalta. Linja tärkeä juuri tällaisenaan Tapaninvainion ja Pukinmäen kautta Oulunkylään ja keskustaan. Kiitos HSL!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin tämäkin on vasta suunnitelma ja kuinka mones tämä jo on? Uskottavuus menee täysin. Kun yksi alue saadaan paremmaksi niin toisaalla sitten taas yhteydet huononnetaan. En edelleenkään usko, että tämäkään suunnitelma toimii.

      Poista
    2. Niin, yli 1500 ihmistä oli addressin / palautteen mukaan sitä mieltä, että 72 täytyy säilyttää. Niinkuin nyt kävi. Tuo on jo tältä alueelta suuren enemmistön mielipide. Kuten HSL tuossa yllä sanoi, ovat palautteen perusteella tehneet muutoksia, jotka palvelevat mahdolllisimman monen matkustajan tarpeita.

      Poista
    3. No varmaan tulee palautetta tästäkin. Hyvä tietty jos asia etenee, en sitä kommentoinutkaan. Vaan sitä, että miten h...mmetissä tämä on niin vaikeaa. Onko meillä oikea mies suunnittelijana..

      Poista
    4. Säilytetään bussilinja 72 nykyisellä reitillä adressin allekirjoitti 1158 ja Pelastetaan Helsingin bussilinja 69 eli nakki o.s. Metsälän linja allekirjoitti 1477.

      Poista
    5. Kuinka moni allekirjoittaja oikeasti tiesi mihin laittaa nimensä? 72 ymmärrän nakkia en, koska edellisessä suunnitelmassa nakin reittiä korvasi 74.

      Poista
  4. Kysymys koskien 79 reitiä..kun olette erikseen mainnineet yhteyden Suutarilasta Pihjajamäen Terveysasemalle niin kysyn miksi? Ei taideta Suutarilasta käyttää Pihlajamäen palveluja.

    VastaaPoista
  5. Miten Suutarila-Siltamäki alueelta pääsee jatkossa Viikkiin ja Malmin hautausmaalle? Ja miten sunnuntaisin pääsemme Helsingin keskustaan kun yhtään bussia ei sinne suunnitelman mukaan mene.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viikkiin pääsee linjalla 79 ja Malmin hautausmaalle linjalla 561B. Suunnitelmaluonnoksen mukaan Suutarilasta ei ole vaihdotonta yhteyttä keskustaan sunnuntaisin, mutta linja 79 tarjoaa liityntäyhteyden Malmin asemalle 4 kertaa tunnissa ja Puistolan asemalle samoin 4 kertaa tunnissa. Nykytilanteessa Suutarilasta on sunnuntaisin yhteys Rautatientorille 3 kertaa tunnissa linjalla 70. Siltamäestä keskustaan pääsee sunnuntaisin linjalla 72, mutta Siltamäestäkin on nopeampi matkustaa keskustaan Malmilla junaan vaihtaen. Nykyisin Suutarilan pysäkeiltä nousee linjan 70 kyytiin sunnuntaisin keskimäärin 4 matkustajaa / lähtö eli matkustajia on varsin vähän.

      Poista
    2. Olette aiemminkin vedonnut siihen, että kun on niin vähän matkustajia. Kuitenkin uudessa suunnitelmassa olette näitä korjannut ja tuoneet yhteyksiä takaisin. Kaikki eivät matkusta junalla pisteestä a pisteeseen b ja kyllä kait meilläkin on oikeus suoriin yhteyksiin niin kuin muillakin. Sunnuntaisin olemme käyneet paljon keskustassa ja puolen päivän aikoihin bussi on kyllä täyttynyt jo Suutarilassa. Ei ole ensimmäinen kerta kun HSL on Suutarilan kimpussa. 611 ei todellakaan ole loppuun asti mietitty.

      Poista
    3. 561 ei kata koko aluetta joten pielessä on sekin.

      Poista
    4. Pukinmäestä on uuden suunnitelman mukaan 3 bussia Helsingin keskustaan +juna. Töyrynummesta ei ole yhtään ja Suutarilasta yksi yhteys, joka on älyttömän hidas. Epäoikeudenmukaista toimintaa ja jos vastaus on, että menkää junalla niin Unohtakaa koko asia. 70v:n muuttaminen 611 on vantaalaisten kauppiaiden toteutunut unelma saada asiakkaita. No, ostamme auton ja köröttelemme sillä stadin keskustaan ostoksille. Seuraavaksi käymme katsomassa ketä istuu HSL: n hallituksessa ja mitkä puolueet loppupeleissä tekevät ratkaisun. Vaalien alla tehdään sitten seuraavat päätökset.

      Poista
    5. 561B:n päättäri Suutarilaan ja siitä suorinta tietä Malmin asemalle.

      72 Siltamäestä Töyrynummen kautta Erälle.

      71V Pukinmäestä Eskolantie-Karhusuontie-Tapaninvainiontie reittiä Siltamäkeen.

      Tarvitaanko tämän jälkeen enää 79:n kierrosta Siltamäki-Suutarila?

      Poista
    6. Suutarilasta pitäisi olla hyvä yhteys myös Puistolaan, koska toinen Suutarilan pääty on lähempänä Puistola kuin Malmia. Edellinen versio, jossa oli 70 oli huomattavasti parempi kuin nykyinen.

      Poista
    7. Yhteys Suutarilasta Puistolan asemalle paranee olennaisesti nykyisesti. Harvoin kulkevan linjan 75A tilalle tulee linja 79, joka liikennöi arkisin ja lauantaisin 10 minuutin välein ja sunnuntaisin 15 minuutin välein. Nykyisin tätä väliä ei ajeta sunnuntaisin ollenkaan. Uudessa luonnoksessa linjan 79 reitti Malmilta Siltamäen ja Suutarilan kautta Puistolan asemalle on sama kuin edellisessä luonnoksessa linjalla 70.

      Poista
    8. Tämä on kyllä tiedossa HSL, vastaukseni oli 11.29 tehdyllä ehdotukseen. HSL:lle minulla ei ole eilisen ehdotuksen jälkeen muuta sanomista kuin, että katsokaa itseänne peiliin ja kysykää itseltänne onko eilen julkaistu suunnitelma oikeudenmukainen??????

      Poista
    9. Korjaus.....11.29 vastaukseni on klo 10.56 jätetylle kommentille.

      Poista
    10. Kysymys HSL:lle: kerrottu, että sunnuntaisin 70 bussin kyytiin nousee 4 matkustajaa /pysäkki. Mielestäni tämä on aika paljon. Vertailua helpottaisi jos kerrotte miten tämä on muilla alueilla? Minusta tämä kuulostaa todella huonolta perusteella.

      Poista
  6. Kiitos HSL, että 72 pysyy lähes entisellään. (Tapaninvainio-Pukinmäki-Oulunkylä-Keskusta) Tämä tarve oli palautteen perusteella todella suuren osan toive / tarve päivittäisen kulkemisen osalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paitsi että meille täällä Töyrynummen-Tapaninkylän alueilla 72 on kaikkea muuta kuin ennallaan. Uusi suunnitelma vie meiltä yhteydet Oulunkylän kouluihin ja jääradalle.

      Poista
  7. 69 ja 72 loistavaa, juuri näin. Kiitos HSL.

    VastaaPoista
  8. Niin ja 70 nyt sitten huononnettiin ihan älyttömästi.....Olen sitä mieltä, että tuo 72 oli ihan hyvä asia, mutta 70 muuttaminen on ihan käsittämätön

    VastaaPoista
  9. On ihan käsittämätöntä, että ensin muutettiin 70 V lähtemään Tikkurilasta ILMAN ETTÄ SUUTARILASTA PYYDETTIIN YHTÄÄN KOMMENTTIA ASIASTA ja nyt sitten 70 jää Malmille. Lisäksi meillä ei ole sunnuntaina olleenkaan bussiyhteyksiä. Ihan käsittämätön suunnitelma ja on todella ala-arvoista, että viime tingassa taas tehdään muutoksia ja vähän niin kuin tuo 70V muutettiin salassa mitään kertomatta. Tunarit!!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sunnuntain bussiyhteydet Suutarilasta eivät suinkaan poistu. Linjan 79 on suunniteltu liikennöivän sunnuntaisin sekä Puistolan suuntaan että Malmin suuntaan 4 kertaa tunnissa. Reitin suoristumisen ansiosta matka-aika Suutarilasta Malmille lyhenee noin 3 - 5 minuutilla.

      Matka-aika Suutarilasta keskustaan esimerkiksi Puistolassa junaan vaihtaen on noin 25 - 30 minuuttia. Vaihdottomilla bussiyhteyksillä matka-aika keskustaan on noin 40 - 45 minuuttia, vaikka reitti kulkee moottoritietä ja bussikaistoja pitkin.

      Edellisessä suunnitelmaluonnoksessa linja 70 olisi liikennöinyt Hakaniemestä Malmin ja Suutarilan kautta Puistolan asemalle, mutta sen matka-aika olisi ollut vielä noin 5 minuuttia hitaampi kuin nykyisellä linjalla 70V ja tulevalla linjalla 611/611B.

      Poista
    2. Kaikki eivät oikeasti kykene käyttämään junaa, kaikki eivät mene pelkästään juna-asemalle. Miksi vain Suutarilaisten pitäisi kulkea junalla sunnuntaina kun muilla on suorat yhteydet, esim. Pukinmäki? 70v on jo pilattu ilman että meiltä kysyttiin yhtään mitään. Töyrynummesta ei ole yhteyksiä lainkaan.....

      Poista
    3. No voi sentään...Kun 70 ei pysy aikataulussa niin keksitte sitten laittaa liityntäyhteydeksi supernopean 79:n joka kiertää kaikki paikat Itäkeskuksessa. Teidän selittelemään ontuu pahasti.

      Poista
  10. Todella hyvä suunnitelma , mutta linja 70 reitti muutos on aivan turha, kun linja 73 olisi ihan hyvin voinut mennä kamppiin ekan suunnitelman mukaisesti. linja 71v on on aivan turha linja ,kun sekin vuorot olisi hyvä saada linjalle 71. linja 74 ja 79 pitäisi ennemmin yhdistää , kun keskustaan pääsee junallakin paljon nopeammin ja säästöä tulisi.eli linja 70 ekan suunnitelman mukaisesti ja linja 79 jatketaan sunnitelman linjan 74 reittiä pitkin malmilta eteen päin heikinlaaksoon!!!!!


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 71V ei ole turha, mutta se ajaa turhaan Kenttätien kautta. Se voisi ajaa yhtä hyvin Karhusuontien kautta Pukinmäenkaarelle. Väliin jäisi vain Ukkostien pysäkki, mutta siitä kohdasta on lyhyt matka 71:n tulevalle Malminkaaren pysäkille. Karhusuontienreitillä saataisiin suuremmalle joukolle vaihdoton yhteys Arabian suuntaan.

      Poista
  11. Jos linja 76A/B lopetetaan, menetetään fallkullasta yhteys puistolan suuntaan. Bussilinjoilla on paljon käyttäjiä, bussit ovat usein täynnä. Tasankotieltä on melkein kilometrin kävelymatka tapanilan asemalle, se on eläkeläisille ostosten kanssa pitkä matka. Länsi-Helsingissä on moninkertaiset bussi- ja ratikkayhteydet asukkaille, vähentäkää välillä sieltäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietin edelleen, miksi ihmeessä täytyisi Puistolan asemalle päästä. Suurin osa ihmisistä kuitenkin matkustaa junalla Keskustaan päin, eikä Keravalle.
      Bussiyhteys Malmille Falkullasta n.5min, kun taas Puistolaan 5-10min ja siitä vielä junalla matka Malmille 5 min lisää. Paljon nopeampihan on Malmille Bussilla ja siitä keskustaan.

      Poista
    2. 76ab bussien hyvä paikallisliikennettä palveleva reitti korvataan linjalla, jonka reitin pituus on 25km...aikataulut ja ruuhkat huolestuttaa.
      Tämän "korvaavan" linjan PYSÄKKIEN PAIKAT olisi syytä kertoa!

      MIKSI 73 ja 74 molemmat kulkisivat Tapanilasta radanvartta Tapuliin...saman matkan kun pääsee nopeammin junalla? 74 MIELUMMIN entisille reittikaduille tai jopa Fallkullan kautta Puistolaan.

      Poista
    3. Miksi Fallkullasta on hyvä päästä myös Puistolaan, eikä vain Malmille?
      Mieleeni tulee ainakin se, että Puistolassa/Tapulissa liki bussipysäkkejä useampikin RUOKAkauppa...kun Malmilla vain isoja jättiruokakauppoja ja nekin kauempana pysäkkejä. Helpommat ja reilusti vähemmän kävelyä sisältävät kauppareitit kiinnostaa joukkoliikenteellä liikkujaa!

      Poista
    4. Totta, Fallkullasta julkisella liikenteellä ruokakauppaan pääsee vain Tapuli/Puistola alueelle tai sitten Malmin isoihin marketteihin. Vaikka Tapanila on lähimpänä, sen muutamaan kauppaan EI pääse kuin kävellen tai omalla autolla.

      Poista
    5. Fallkullasta ei saa lopettaa 76B-bussia, jolla pääsee Puistolaan! Fallkullan liikenneyhteyksiä vähennetään nyt liian paljon. 74-lakkaa kulkemasta Suurmetsäntietä ja 76AB-bussit lakkautetaan ja tilalle tulee vain 554! Puistolassa on monipuoliset palvelut esim.Puistorilla sekä lasten harrastuksia kouluilla, Nurkkatien kirjasto, Nurkan leikkipuisto jne...

      Ihmettelen, miksi Fallkullan aluetta kohdellaan näin, kun alue on tiheästi asutettua ja asuntoja tulevaisuudessakin tullaan rakentamaan esim. lentokentän kohdalle.

      Poista
    6. Hyvä idea olisi, jos tuo 74 muutettaisiinkin kulkemaan Malmin yläsillalta (lähtöpaikka) Fallkullan ja Heikinlaakson kautta Puistolaan ja siitä edelleen nyt suunniteltua reittiä pitkin. Tällöin saataisiin korvattua 76AB:n lakkauttamisesta johtuvat heikennykset radan itäpuolella.

      Eli suunnitelmaan toivoisin seuraavaa: 74 päätepysäkki Malmin yläsillalle, josta bussi voisi ajaa Fallkullan ja Heikinlaakson kautta (vanhaa 76AB-reittiä) Vanhan Puistolan kautta Tapuliin ja siitä nyt suunnitelmaluonnoksessa (päiv.5.2.2015) suunniteltua reittiä eteenpäin! Näin vain pieni pätkä tulisi muutettua: Heikinlaakson Neste (Suunniteltu päätepysäkki) jäisi pois. Heikinlaakson Nesteeen pysäkin kautta tulee niin monta bussia (75,554) ja tihein vuorovälein, että sieltä kyllä pääsisi kätevästi vaihtamalla 74-reitille. Tämä suunnitellun 74-reitin lähtöpiaikan muuttaminen Malmille ei varmaankaan olisi kovin kallista edes.

      Kyse on nyt vain siitä, halutaanko muutosta tehdä.

      Poista
    7. Jos tuon linjan 74 päätepysäkki siirrettäisiin Heikinlaakson nesteeltä Malmille esim. Pikkalankadun (Malmin Aseman pysäkille), Radan itäpuolelle Malmin Novan lähelle, niin linjan kokonaispituus kasvaisi vain noin 3 km. Tällä muutoksella Fallkullan liikenneyhteyksiä saataisiin parannettua.

      Poista
    8. Hyvä idea! Kannatetaan! Fallkullassa ei ole lainkaan kauppapalveluja eikä postiakaan, autottoman on asioitava Malmilla tai Puistolassa. Fallkullasta kulkee myös koululaisia Puistolaan kouluun.

      Poista
    9. Uusi 74 menee radanvartta Tapuliin, josta Heikinlaaksoon. HUONO.
      Voisi mennä mielummin toisinpäin, siis Suursuontietä Heikinlaaksoon, josta Tapuliin !?! Tällöin linja palvelisi edes vähän Fallkullassakin päin.

      Tai Kun 74 tulee kaupungista Malmille, jatkaisikin se itäpuolta reittiä: Fallkulla - Heikinlaakso - Puistori - Puistola / Tapuli asema - ja sieltä takaisinpäin länsipuolta Päivöläntie - Viertolantie...

      Poista
    10. Mitkä ovat 554 linjan pysäkit verrattuna linjan 76ab nykyisiin pysäkkeihin???

      Mikäli paljon pysäkkejä harvenee / siirtyy...EI voi todellakaan puhua korvaavasta yhteydestä !!!

      Poista
    11. Mikäli "korvaava 554" ei kulje ollenkaan Puistolaan ja Tapuliin...ja Malmillakin pysähtyy vain kerran jossain tienvarrella keskellä ei mitään...
      NIIN KYLLÄ TULEE 76A JA 76B LINJOJA IKÄVÄ !!!

      Poista
  12. Kiitos HSL, että säilytitte yhteyden Tapaninvainiosta Pukinmäkeen ja Oulunkylään 72:lla!

    VastaaPoista
  13. Onnittelut tapaninvainiolaisille 72:n palauttamisesta, mutta miksi ihmeessä se ei voi mennä myös loppumatkaa entisellään Yrttimaantien kautta? Töyrynummelta poistui nyt tässä suunnitelmassa vaihdoton yhteys keskustaan ja Malmiltakin pitäisi kiertää melkoinen kiekko 561B:llä Siltamäen kautta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota saatte ilomielin 72:n kunhan Siltamäkeen tulee takaisin 70. Jos 72 ei tulisi Siltamäkeen, ei alueella olisi kuin yksi bussi eli Tikkurilasta lähtevä 611, joka menisi keskustaan. Bussi kiertää Tammiston jaTorpparinmäen kautta ja on jo täysi nytkin joten joku ratkaisu pitäisi löytyä. Jos 72 ei tulisi Siltamäestä niin Siltamäki - Suutarila alueelta ei olisi sunnuntaina yhtään bussiyhteyttä

      Poista
  14. Näyttää siis siltä, että Tapaninvainiosta ei ole enää suoraa/vaihdotonta yhteyttä Helsingin ydinkeskustaan?
    MIKÄ YLIPÄÄTÄÄN PAKOTTAA mylläämään linjoja näin perusteellisesti? Ihmiset ovat valinneet ja valitsevat jatkossakin asuinpaikkansa sen mukaan, mistä heillä on parhaat liikenneyhteydet työpaikoille, kouluihin, päiväkoteihin jne. Linjastomuutos panee suunnitelmat uusiksi, mutta asunnon vaihtaminen ei ole ihan yksinkertainen juttu. Kun aikoinaan hankimme kotimme Tapaninvainosta, sinne pääsi vaihdoitta linjoilla 70 ja 73 Hämeentien /Malmin suunnasta, linjalla 72 Käpylän ja Oulunkylän suunnasta ja linjalla 69 Töölön/Mannerheimintien/Pasilan suunnasta. Hyvät yhteydet eri reittejä keskustaan olivat ostopäätöksessä ratkaiseva kriteeri.Nyt käytettävissä on enää linja 72 ja senkin reitti aiotaan katkaista Hakaniemeen!? Asunnon vaihtaminen ei ole mikään läpihuutojuttu. SIIS MIKSI?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kuule, 72 menee Rautatientorilla ylhäällä olevan tekstin mukaan.....

      Poista
    2. Katso karttaa. 72 ajaa ytimeen saakka.

      Poista
  15. Yhden alueen voitto on toisen tappio. Tiuhaan suunniteltu kulkeva liityntälinja 78 jää nyt toteutumatta ja Syystien puoleinen osa Tapaninvainiota jää pelkän harvoin kulkevan 69:n varaan, kun 554 myös näyttää siirtyvän muualle. Myös yhteys Itäkeskukseen katoaa sen myötä. Miksi suunnittelijat eivät osaa katsoa asioita eri alueiden kannalta, vaan yksioikoisesti niputetaan kaikki tapaninvainiolaiset 72:n käyttäjiksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miksi Syystieltä pitäisi olla selvästi paremmat yhteydet kuin Karhusuontie/Tapaninvainiontie seudulta. Tämän suunnitelman mukaan ne ovat melko samantasoiset. Syystie tosin on lähempänä monia muitakin linjoja.

      Poista
  16. Töyrynummi kärsii tässä suunnitelmassa. Nykyisten kolmen bussin sijasta pääsee uuden suunnitelman mukaan vain yhdellä bussilla juna-asemille. Nyt luvataan 7-8 minuutin vuoroväliä ruuhka-aikaan ja muutoin 10 minuutin vuoroväliä. Mutta entä jos tätä ei pystytäkään toteuttamaan? Aiempi suunnitelma oli selvästi parempi tämän alueen kannalta.

    VastaaPoista
  17. Hienoa, että Tapanilasta säilytetään suora linja Hakaniemeen. 73 on monen työmatkalaisen käytössä ja on nykyisellään mielestäni todella toimiva ja kovassa käytössä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suutarila kärsii tässä suunnitelmassa reippaasti, en oikeasti ymmärrä miten olette asian ajatellut. 611 lähtee Tikkurilasta, kiertää Viertolan, johon on rakennettu uusi kerrostaloalue, siitä sitten vielä Suutarilan, Siltamäen, Tammiston, Torpparinmäen kautta kaupunkiin. Tosiaan kaikki eivät mahdu kyytiin. En kaipaa yhteyksiä Jumboon enkä Itikseen vaan keskustan alueelle. Meillä ei myöskään enää ole jatkossa suunnitelman mukaan suoraa yhteyttä stadiin sunnuntaisin. Saisimmeko Suutarilaan yhden keskustelutilaisuuden? Kun tämä muutos tehtiin näin viime tingassa ja osa ei varmaan edes ehdi tutustua luonnokseen ennen ensi viikkoa.HSL petti meidät jo kerran kysymättä mielipidettämme kun 70v muutettiin mitään kyselemättä, älkää tehkö sitä toiste.

      Poista
    2. Toivottavasti tulee vielä yksi tilaisuus tänne alueelle. Muutokset tulivat ihan puskista niinkuin jo 70v:n muuttaminen 611:ksi Tikkurilasta. Luin HSL:n kommentteja ja huvittaa ihan suunnattomasti, nimittäin ensin HSL toteaa, että no eihän sieltä Viertolasta/Tikkurilasta nyt ketään tule kyytiin ja seuraavassa lauseessa HSL toteaa että piti saada yhteys Tikkurilaan. No miksiköhän se yhteys sitten tehtiin jos ei sitä kukaan käytä?

      Poista
    3. Mielensä pahoittajan mielenmuutos. Tutkimme taasen perheen kanssa tuon Suutarilan yhteyskartan ja kävimme katsomassa missä 72:n pysäkki olisi meidän ulottuvilla. Matkaa noin Suutarilasta Revontulentien loppupäästä 72:n päättärille on reilun 10 min. Kävelymatkan päässä eli tätä yhteyttä voisimme käyttää sunnuntaina jos menemme esim. Hakaniemeen. Tämä pelasti päivän ja reitti on sellainen, että lapsikin selviää siitä. Muuten käyttäisimme 611:tä , 79:ää ja junaa. Joten tutkimuksen jälkeen muutimme mielemme ja meille kelpaa Suutarilan suunnitelma.Thanks siis.

      Poista
  18. Kiitos linjoista 69 ja 72! Myös 71 v on hyvä juttu!
    Joka aamu olen katsellut runsasta matkustajamäärä Eskolantien ja Kenttätien pysäkeillä. Kyllä nämä bussit ovat tarpeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, hyvä varmaan että teillä on ihan 3 yhteyttä keskustaan Suutarilasta vain yksi kun otettiin pois 70. Täälläkin asuu paljon työssä käyvä veronmaksajia.

      Poista
    2. Ja Töyrynummesta ei ole yhteyttä oikeastaan mihinkään.

      Poista
    3. Töyrynummen aluetta palvelevat suunnitelmaluonnoksen mukaan linjat 72, 79 ja 611/611B (pysäkit Suutarilantiellä), linja 73 (pysäkit Tapaninkyläntiellä) sekä linja 561B (pysäkit Suutarilantiellä ja Yläkaskentiellä). Muutamaa yksittäistä taloa lukuunottamatta kaikki Töyrynummen asukkaat ovat enimmillään 400 metrin kävelyetäisyydellä lähimmästä bussipysäkistä. HSL:n joukkoliikenteen suunnitteluohjeen mukaan kävelymatka linnuntie-etäisyytenä lähimmälle pysäkille saa Töyrynummella olla enintään 600 metriä ja tavoiteltava maksimikävelyetäisyys on 400 metriä.

      Poista
    4. Tämä koskee vain siis Töyrynummen, Tapaninvainio on poikkeus....

      Poista
    5. Juuri näin...oikeudenmukainen HSL

      Poista
    6. Millä bussilla Töyrynummesta Oulunkylässä ja Pukinmäessä käyvät lapset pääsevät jatkossa kouluunsa? Nyt on Kotinummentien Alepan vierestä päässyt 72:een, jolla pääsi suoraan perille. Samoin monet lapset käyvät bussilla Oulunkylässä urheiluharrastuksissa. Nyt 72:n pysäkki jää todella kauas eikä 73:lla pääse Oulunkylään. Miksi ihmeessä myllätään ja vaikeutetaan lasten elämää?

      Poista
    7. Jaan huolesi näistä yhteyksistä. Miksi ihmeessä 72 ei voi jatkaa täysin vanhalla linjallaan? Aamuisin 72 on täynnä jo ennen Pukinmäkeä, huomattava osa matkalla kouluun Oulunkylään.

      Poista
    8. Tosiaan...Tapaninvainion itkijät valittivat kävelymatkoista ja silloin HSL ei esittänyt mitään lukuja mikä kävelymatkan pitäisi olla. Saisiko tähän selvennnystä HSL:lta. On myös ilmeistä, että kerätyissä addresseissa on ollut paljon nimiä ihmisiltä joiden yhteydet nyt huononenvat. Adressit ovat toki hyviä mutta linja nakki sai kyllä liikaa huomiota osakseen ja sen säilyttämistä en ymmärrä. 72 on ihan ok ja on myös hyvä, että Alppikylä huomioitiin, kun siellä asuu paljon vauvoja.

      Poista
    9. Mikä teidän mielestänne on oikea kävelymatka? Kun Tapaninvainiontien eteläpäästä tulee kilometri Kirkonkyläntielle ja Pukinmäen pohjoisosasta selvästi yli kilometri asemalle, niin me täällä päin asuvat kuulemma valitimme turhasta. Yrttimaantien päästä on muuten alle kilometri Valintatalon pysäkille.

      Poista
    10. Valintatalon pysäkille, jolta pääsisi Oulunkylän kouluun, on meiltä 1,4 km. Se on aika pitkä matka lapsen kulkea joka aamu, jotta pääsee kouluun. Kouluvalinnat on tehty nykyisillä joukkovälineyhteyksillä. Aika kaukana ollaan myös HSL:n esittämän suunnitteluohjeen mukaisesta 600 metrin etäisyydestä.

      Poista
  19. Hyvä että muutitte linjan 77 kulkemaan myös keskipäivällä, illalla ja viikonloppuisin! Pääsee meidän nurkiltakin töihin ja iltavuorostakin uskaltaa turvallisemmin tulla kotiin ja lapset harrastuksista. Alppikylä, Tattarisuo ja Sepänmäki kiittävät!

    VastaaPoista
  20. Kiitos, että olette huomioineet palautteen. Helpottavaa, että Malmille pakottamisen sijaan 77 kulkee Alppikylästä keskustaan kaikkina viikonpäivinä ja keskellä päivää. Jos vuoroväleistä on tällöin kuitenkin tingittävä niin tyydyn henkilökohtaisesti sitten tähän vaikka ruuhkavuoroväli on edelleen mielestäni liian pitkä ollen 15 minuuttia. Pääasia, että yhteys kuitenkin säilyy. Onneksi ei mennyt hukkaan se kaikki meuhkaaminen ja kohkaaminen mihin on tullut käytettyä aikaa ja palautteet on huomioitu.

    VastaaPoista
  21. Todella hyvää työtä HSL! Itse mietin vain linjaa 79, tuntuu jotenkin todella oudolta tuollainen reitti. Liekö syynä sitten, että Puistolan suunnalta poikittaisyhteydet metrolle ovat puuttuneet. Noh, varmaan se silti ihan hyödyllinen on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ..Puistolasta metroon....sieltähän pääsee junalla, miksi pitäisi ole yhteys Metrolle????

      Poista
  22. Hyvä että 72 säilytetään. Se on Länsi-Tapaninvainion ainoa bussilinja ja julkinen palvelu joka alueen asukkaille enään on jäljellä. Yli 1000 ihmistä kirjoitti addressin 72 puolesta ja onneksi enemmistön äänellä on vaikutusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olin yksi adressin allekirjoittaneista ja sain pettyä kun 72 reittiä suuresta vastustuksesta huolimatta muutettiinkin, ilmeisesti enemmistön äänellä ei ole mitään merkitystä.
      Terveisiä Töyrynummesta!

      Poista
    2. Niinpä kuinka moni oikeasti allekirjoitti adressin miettimättä asiaa tarkemmin. Painostus on aina kyseenalainen keino ja siinä voi jäädä luu käteen.

      Poista
    3. Millä bussilla Töyrynummesta Oulunkylässä ja Pukinmäessä käyvät lapset pääsevät jatkossa kouluunsa? Nyt on Kotinummentien Alepan vierestä päässyt 72:een, jolla pääsi suoraan perille. Samoin monet lapset käyvät bussilla Oulunkylässä urheiluharrastuksissa. Nyt 72:n pysäkki jää todella kauas eikä 73:lla pääse Oulunkylään. Miksi ihmeessä myllätään ja vaikeutetaan lasten elämää?

      Poista
    4. Linjaa 72 ei säilytetty. Sen käyttäjistä huomattava osa on lapsia, jotka matkaavat Tapaninkylän-Töyrynummen alueelta kouluihin ja harrastuksiin Pukinmäkeen ja Oulunkylään.

      Poista
    5. Nyt Kumpulan Campuksen opiskelijat voivat hurauttaa 72:lla Siltamäen opiskelijaboksistaan lukioon Ogeliin, Töyrynummen ja Tapaninkylän kouluikäiset etsiä itselleen uuden opinahjon ja linjan 70 tyhjiä busseja voidaan ohjata kuljettamaan asiakastyöhön kyllästyneet bussikuskit.

      Poista
    6. Suunnitelmissa siirretään 72 reitti pois Töyrynummelta. Sunnitelma ei ole tasa-arvoinen eikä sujuvaa kaupunkiliikennettä. Töyrynummelta 72:lla työssä käyvien työmatka vaikeutuu ja työmatka-aika pitenee. Koululaisista suunnittelijat eivät näytä välittävän lainkaan. Lisäksi 73 vuoroväliksi kaavaillaan 15 minuuttia, ei ole todellista.

      Poista
  23. Kiitos, että 72:lla pääsee edelleen Tapaninvainiosta Pukinmäkeen, Oulunkylään, Vallilaan ja keskustaan! Kiitos!

    VastaaPoista

  24. Edelleen tässä uudessa suunnitelmassa heikennetään radan itäpuolen asukkaiden kulkumahdollisuuksia. Linja 554 ei korvaa poistettavaa linjaa 76 AB radan itäpuolella. Radan länsipuolella tilanne on parempi!

    Syitä, miksi 554 ei ole hyvä ratkaisu:
    * linjan pysäkit Malmilla ovat vilkkaasti liikennöidyn Malminkaaren varrella ja pysäkeiltä ei ole esteetöntä paasyä Juna-asemalle
    * Pysäkeiltä ei ole enää joustavaa mahdollisuutta vaihtaa muihin busseihin yläsillalla
    * Malmilta päin Fallkullaan tultaessa pysäkit (Citymarketin pohjoispuolella) ovat kattamattomia ja liian kaukana ostoskeskuksesta/malmitalosta/Malmin palveluista
    * Pysäkit ovat lapsille vaarallisissa paikoissa (Malminkaarella ei ole liikennevaloja)
    * 554k kulkee pitkää matkaa (Leppävaara-Hakunila) ja se ei pysy aikataulussa
    * Fallkullan ja Heikinlaakson vuorovälejä on kasvatettu
    * Fallkullasta ja Heikinlaaksosta ei pääse suoraan Puistolaan Bussilla
    * Vanhasta puistolasta asukkaat "pakotetaan" kulkemaan Tapulin kautta junalla Malmille. Ennen on päässyt bussilla.
    * Kaikki eivät halua kulkea Tapulissa iltaisin esim. klo 21-jälkeen
    * Uusi linja 554 tulisi vähintään laittaa kulkemaan Malmin yläsillan kautta tai Malmitalon bussiterminaalin kautta (kiertolinkki!), tällöin lapsien, vanhusten, invalidien, Malmin kauppakeskuksen asiakkaiden, ja lastenrattaiden kanssa kulkevien matkanteko bussilla olisi inhimillisempää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. linjalla 554 on hyvä suunitelma , sitä ei saa enää muuttaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Poista
    2. Mistä näkee tulevat pysäkkien paikat?
      Jos 554:n Malmin Novan ja aseman ainoat pysäkit ovat Citymarketin luona, ne ovat liian kaukana ja LINJA EI TODELLAKAAN KORVAA ENTISTÄ YHTEYTTÄ.

      Mikäli on välttämätön pakko siirtää 554 Malminkaarelle, TULISI SILTI SÄILYTTÄÄ SAMAT PYSÄKKIEN PAIKAT KUIN 76ab:llä OLI, ehdottomasti !!!

      Poista
    3. Helpot ja vähän kävelyä sisältävät kauppareitit kiinnostaa joukkoliikenteellä liikkujaa!
      Tapanilan junanradan toisella puolella (Fallkulla) asuvat tarvitsevat busseja kauppamatkaan - koska AINOAT pysäkiltä - pysäkille kauppamatkat ovat alueella joko Puistolaan/Tapuliin tai Malmille. (Tapanilan kauppoihin kun EI pääse julkisella liikenteellä, ainoastaan kävellen)
      On siis TÄRKEÄÄ pitää linja, jonka pysäkit ovat liki Puistolan,Tapulin ja Malmin kauppoja !!! Käsittääkseni suunnitelman 554:llä EI pääse Puistolaan ja Tapuliin päin ollenkaan....ja JOS Malminkin pysäkit korvataan yhdellä ja kaukana olevalla - kyseessä on julkisenliikenteen palvelutason suuri aleneminen seudulla!!!

      Poista
  25. 74 yhteys vaikuttaa nyt paremmalta kuin aikaisempi suunnitelma, hyvä kun pääsee Tapanilasta Viikkiin ja Kumpulaan helposti. Hyvä, että koukkaa nyt Malmin aseman kautta, jos 76A/B lopetetaan, niin pääsee vielä painavien kauppakassien kanssa helposti kotiin.

    Hyvä hyvä, olen tyytyväinen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toiset pääsee, toiset ei...
      Jos 74 ainoat pysäkit Tapanilan asemantienoolla ja Fallkullan puolella ovat R-kioski ja Medialukio - niille molemmille on pidempi matka kuin junalle!

      Poista
  26. Upeaa HSL, että kuuntelitte asukkaiden palautetta linjasta 72! Suurkiitokset!!! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä en kyllä ymmärrä, linjaa 72 muutettiin ikävällä tavalla. Enää ei ole suoria yhteyksiä Tapaninkylästä Oulunkylään/Pukinmäkeen!

      Poista
  27. Pyydetään linjan 73 ajattamista Puistolan asemalta Tikkurilan asemalle. Näin syntyisi junan kanssa rinnakkainen linja-autoyhteys Puistolan aseman ja Tikkurilan aseman välille.

    VastaaPoista
  28. Otettaisiin siis viimeinenkin yhteys pois Suutarilan ja Ala-Tikkurilan asukkailta???????

    VastaaPoista
  29. ISO kiitos HSL ja kiitos aktiiviset Tapaninvainiolaiset ja Pukinmäkeläiset sekä kaikki te muut 72 puolustajat: on ihan voittaja olo kun bussi 72 reitti säilytetään! Minä ainakin herkistyin tämän aamuisen lehden uutisen äärellä. Tämä palautti ainakin minun uskoni vaikuttamisen mahdollisuuteen ruohonjuuritasolta: olen iloinen, että HSL halusi palautetta asiakkailtaan ja otti sen aivan tosissaan. Arkemme pyörii jatkossakin HSL turvin töihin, kouluun, harrastuksiin ja kauppaan eikä omalla autolla.

    Käyttäjäprofiili 69

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suutarilassa herkistyttiin ihan muista syistä....

      Poista
    2. Eihän reittiä säilytetä! Töyrynummen lapsilta viedään mahdollisuus päästä bussilla Oulunkylän yläasteelle.

      Poista
    3. Tapaninvainiossa kaikki hyvin muista ei väliä

      Poista
    4. Linjan 72 reittiä ei todellakaan säilytetty. Itsekästä väittää niin, kun yhteydet Tapaninkylästä Oulunkylään ja Pukinmäkeen katkaistiin!

      Poista
    5. Oletteko olleet Töyrynnummesta yhteydessä HSL:teeseen ja kertoneet tarpeistanne? Meiltä Pukinmäestä ja Tapaninvainiosta useat toimijat, esim alueen yhdistykset, sekä yksityishenkilöt ovat olleet todella aktiivisesti yhteydessä HSL:teeseen. Olemme mm. kuvanneet karttojen avulla millaisia matkustustarpeita meillä on. Adressti linjan puolesta oli yksi keino, mutta ei toki ainoa ja tuskin pelkällä adressilla olisimmekaan saaneet äänemme kuuluviin.

      Poista
  30. Linjojen 70 ja 561B selkeät kohderyhmät jäävät hieman hämärän peittoon.

    Ehdottaisin, että linja 561B korvataan välillä Itäkeskus-Malmi sillä, että linja 54 kiertää Malmin kautta. Linjan 79 uusi reitti osuus ja palauttamalla linja 72 nykyiselle reitille Tapanilaan saakka poistaisi linjan 561B tarpeen välillä Malmi Tapanila.

    Linja 70 voitaisiin muuttaa kulkemaan Malmin asemalta Pukinmäen ja Pihlajamäen läpi Lahdenväylää Kamppiin. Näin tarve linjalle 71V poistuisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos 72 toteutettaisiin ehdottamaan tavalla Siltamäestä ei olisi enää mitään yhteyttä minnekään. ..

      Poista
    2. EI linja 54 enää kiertämään malmin
      kautta.
      linja 552 jatketaan mieluummin itäkeskukseen linjojen 561 ja 561B lisäksi.

      Poista
    3. Pukinmäestä hän menee jo 3 linjaa+juna keskustaan. 70 olisi hyvä saada sellaiseksi kuin se oli edellisessä suunnitelmassa.

      Poista
    4. Todellakin! Uuden suunnitelman linja 70 ei palvele enää ketään!

      Poista
  31. Kiitos linjojen 72 ja 71V säilyttämisestä ja 71:n vuorovälin lyhentämisestä!

    VastaaPoista
  32. Sepänmäen suunnan asukkaille tämä näyttää paljon paremmalta kuin edellinen suunnitelma, vaikkakin tiheämmistä bussivuoroista Malmin suuntaan (Jakomäki-Malmi) ruuhka-ajan ulkopuolella jouduttaisiin tämän myötä luopumaan, mutta on nykyiselläkin 77A/577:n aikataululla on ihan pärjäilty, joten miksei jatkossakin. Keskustan suuntaankin nyt sentään jonkunmoinen yhteys myös ruuhka-ajan ulkopuolella (77). Eli parempaan suuntaan menossa... Tosin sitten kun Longinojan pelloille tulee se kaavailtu uusi asuinalue, liekö enää riittävät nämä nyt suunnitellut yhteydet, mutta HSL muuttaa sitten taas vaan reitityksiä, karsii radan länsipuolen linjoista sitten vuorostaan enemmmän...

    VastaaPoista
  33. Hei ja kiitos HSL että kuuntelitte meitä asukkaita! Muuttaessamme Pukinmäkeen meille oli juuri tärkeä tuo linja 72. Hienoa että se jatkossain kulkee Karhusuontietä-Eskolantietä Pukinmäen läpi asemalle. Jatkamme siis bussien ja junien ahkeraa käyttöä! :)

    VastaaPoista
  34. linja 70 on aivan turha tämä uusi suunnitelma , kun se edellinen oli parempi hakaniemi- malmil- siltamäki-puistola. tässä suunnitelmassa kaikki linja menevät malminterminaalin kautta. linja 74 on turhin linja menemään hakaniemeen asti. malmilta hakaniemeen meneviin linjoihin ja yhtä junaa kaikilta juna asemilta minkä kautta se kulkee esim. puistola tapanila ja malmi. samoin linja 73 malmilla on hyvät vaihdot , jotta voidaan ihan hyvin jatkaa kamppiin , niin kuin edellisessä suunitelmassa oli. linja 79 siirttäisii linja suunnitelulle reitille, koska se toimisi järvämmin liintyntlinja kuin linja 74 , joka menee ihan samaa reittiä kuin muut keskustaa menevät linjat.
    linja 71v voisin kulkea mäkelän kadun kautta, kun opiskelijat sitä halusivat ja linjan päätepysäkki voisi olla malmin terminaali , kun kerta malmin terminaali uudistetaan kokonaan ja kun siitä uudisteuksesta on asemamuutos jo tekeillä.

    VastaaPoista
  35. mihis kalasataman linjasto on hävinnyt kyllä sekin tämän yhteydessä pitäisi esitellä, niin kuin alunperinkin

    VastaaPoista
  36. SUURKIITOS linjan 73 säilyttämisestä. Vaikka oman alueeni asukkaille (Tapaninkylä) edellinen versio suunnitelmasta oli parempi pystyy tämän kanssa hyvin elämään.

    Hyvää duunia!

    VastaaPoista
  37. Linja 70 voisi mennä linjan 70Tnykyistä reittiä ja jatkettuna Suutarilasta Puistolan asemalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linjan 70T liikennöinti on ruuhkaisesta reitistä johtuen niin vaikeasti ennustettavaa, ettei se oikein sovellu liityntälinjaksi. Linjan ajoaika vaihtelee ruuhka-aikoina jopa 10 - 20 minuutilla päivästä riippuen.

      Poista
    2. no Ensimäisen suunitelmän mukaisesti linja 70 oli paljon parempi. LInja 79 voisi korvata linjan 74,koska linja kulkee muutekin juna asemien läheltä , josta helppo vaihtaa. tai sitten linja 74 voisi jatkaa kamppiin ja linja suutatilan puistolaan.

      Poista
    3. Eka suunnitelma parempi siis Suutarila Hakaniemi. Onko HSL:n niin vaikea ymmärtää, että kaikki EIVÄT mene juna-asemalle vaan välille. Alueella on edelleenkin vanhusten palvelutalo, mielenterveyskuntoutujien koti ja 2 muuta hoitokotia. Tätä porukkaa ei voi pakottaa menemään junalla. Lisäksi Töyrynummesta vietiin kaikki yhteydet. Kaikki eivät käytä junaa, uskokaa nyt!

      Poista
    4. Toivon, että Helsingin kaupunki puuttuisi Suutarilan tilanteeseen. Meillä on täällä 49 paikkaa sisältävä mielenterveyskuntoutujien hoitokoti, jonka asukkaat käyttävät julkisia yhteyksiä. Heitä näkee täällä pysäkillä ja monella on selvästi lääkitys ja elämässä uusi suunta hakusessa. He ovat harmittomia ja heille siirtyminen liikennevälineestä toiseen on varmasti hankalaa. Toivon, että tämä otettaisiin huomioon ja Helsingin kaupunki tukisi rahallisesti asiaa. Joukossa on paljon nuoriakin joille liikkuminen olisi yksi tapa totutella taasen elämään. Toinen ryhmä on palvelutalon vanhukset, jotka myös liikkuvat paljon julkisissa. Hoitokoti Linnunrata ja palvelutalo Iltatähti ovat melko lähellä toisiaan.

      Poista
    5. Yleiskaavan mukaan Siltamäki - Suutarila alueelle rakennetaan paljon ja tavoitteena on saada alueellemme lisää lapsiperheitä. Tämä suunnitelma ei tue yleiskaava ollenkaan. Jos Kehäradan laskelmissa on kulut ylitetty niin on todella väärin, että joukkoliikenteen käyttäjät joutuvat maksumiehiksi. Vetoan päättäjiin Suutarilan bussilinjan 70 säilyttämiseksi niin kuin se oli edellisessä esityksessä, eli Puistolan asema - Hakaniemi. Tämä palvelisi isoa käyttäjäporukkaa. Töyrynummen ja Tapanilan kohdalla on myös tuon suunnitelman mukaan käsittämätön virhe...ei yhteyksiä ollenkaan. Jos 70 tulisi takaisin niin 72 voisi kulkea entisellä reitillä.

      Poista
  38. linja 52 on aivan turha laittaa enää yhtään kiertämään kumpulan kampuksen kautta. linja 52 on koko Helsingin kiertävin kiertävin linja , eikö asia voisi tehdä jotain laittaa kulkemaan suorempaa reitti kun se kerta mahdollista. linja 56 kyllä olisi hyvä saada kumpulan kampukselle,koska linjalta on hyvä vaihto yhteydet junaan ja metroon.

    VastaaPoista
  39. Kiitos HSL, että annoitte asukkaille mahdollisuuden kommentoida uusia suunnitelmia ja ennen kaikkea otitte meidän mielipiteet huomioon. Iso kiitos linjan 72 säilyttämisestä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Allekirjoitin minäkin adressin, mutta linjaa 72 ei säilytetty!

      Poista
  40. Linjan 72 palauttaminen pääosin nykyiselleen on hieno homma. Sen sijaan se on erikoista, että Länsi-Tapaninvainiosta ei edelleenkään ole suoraa yhteyttä Malmille. Toki yhteys Pukinmäkeen on ensijainen, mutta luulisi olevan mahdollista jonkin linjan koukkaus Länsi-Tapaninvainion kautta Malmille. Lisäaika olisi ehkä muutama minuutti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime viikolla Tapaninvainion suurin ongelma oli kun pitää mennä Malmin kautta ja kaikki palvelut ovat Pukinmäessä. Kummasti on mieli taas muuttunut....nyt ongelma on ettei pääse Malmille.

      Poista
    2. Kuten aikaisempi kirjoittaja sanoikin, niin Pukinmäki yhteys on ENSISIJAINEN - ja se on sitä myös tällä viikolla. Kiitos HSL siitä, että tämä tärkein yhteys säilyi.

      Poista
    3. Laittakaapa adressi Malmin puolesta

      Poista
  41. Savelan hyvä kääntöpaikka jäänyt käyttämättä :( Sinne olisi hyvä saada joku linja päättymäänb ja palvelemaan savelan asukkaita. voisi linja 70 jatkaa malmin sairaalalta pukinmäen kautta savelaan?

    VastaaPoista
  42. Toivottavasti linjan 506 reitti tosiaan muuttuisi esitetyn kaltaiseksi. Uudistys helpottaisi Pasilan yhteyksiä koko "itäisen rannikon" alueelle, Hermannista Arabiaan ja Viikkiin.

    VastaaPoista
  43. Suurkiitos linjojen 69, 72 ja 71V säilyttämisestä.

    VastaaPoista
  44. Kiitos HSL! Unohditte Töyrynummen. Yrttimaantieltä menee tällä hetkellä 3 linjaa 77a, 577 sekä 72, uudessa suunitelmassa ei yhtään. Käytän päivittäin 72 työmatkoihin. Kertokaahan että millä pääsen tulevaisuudessa helposti yrttimaantieltä oulunkylään? Kun ei tästä pääse uuden suunnitelman mukaan edes malmille josta voisi hypätä junaan.
    Suutarila unohtui ilmeisesti koko suunnitelmasta?
    Kaikki tuntuvat hehkuttavan 72 säilyttämisestä ja kuinka palaute ja adressi on otettu kerrankin huomioon. Minä olin yksi 72linjan puolustajista ja varmasti moni muukin töyrynummessa ja tapanilan erän lähistöllä asuva. No ilmeisesti palautteella ei loppuen lopuksi ole mitään merkitystä, kunhan osan (tapaninvainiolaiset+pukinmäkeläiset) saa tyytyväiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä. Uusi suunnitelma huomattavasti huonompi Töyrynummen kannalta. Ennen kaikkea lasten! Aika kohtuutonta laittaa lapsi vaihtamaan aamuisin bussista toiseen, jotta ehtisi kouluun. Monet ovat valinneet urheilupainotteisen Pukinmäen yläasteen tai Oulunkylän liikuntaluokan, mutta eivät nyt tämän uuden suunnitelman takia pääse enää kouluun.

      Poista
    2. Pukinmäen liikuntapainotteiselle yläasteelle, Oulunkylän yläasteen LUMA-, liikunta- ja musiikkiluokille sekä Oulunkylän lukioon on hakeuduttu hyvän kulkuyhteyden, linjan 72, takia Töyrynummen, Tapaninkylän ja Erän alueelta. Kohtuutonta lopettaa tämä yhteys!

      Poista
    3. Kannustan teitä hyvät Töyrynnummelaiset olemaan suoraan ja asiallisesti yhteydessä HLS:teeseen ja kertomaan tarpeenne. Näin me mm. Tapaninvainiossa teimme. Adressi oli yksi keino, mutta ei suinkaan ainoa. Kertokaa missä peruspalvelunne sijaitsevat (lähikoulu, alueen päiväkodit, posti, apteekki jne.) ja miten linjastomuutossuunnitelma huonontaa näitä yhteyksiä, esim. pikkukoululaisten lähikoulumatkaa. Jos perusteet ovat riittävän hyvät, voitte tekin tulla kuulluiksi. Tsemppiä!

      Poista
    4. Olenko ymmärtänyt väärin, kun luulin, että nimenomaan tässä blogissa voi olla suoraan ja asiallisesti yhteydessä HSL:ään? Lähetittekö te tapanionvainiolaiset myös muuta kautta viestejä (adressin lisäksi)?

      Poista
    5. Blogin mielipiteet toivottavasti luetaan ja oletan kyllä, että näin tehdään. Olen hämmästynyt siitä, että HSL ei ollut ilmeisesti selvittänyt eri paikkojen tilannetta. Suunnitteluporukassa on tietojeni mukaan myös Helsingin kaupungin edustaja, jolla luulisi olevan tietoa. Matkustajien liikkumista olisi voitu myös kartoittaa esim. nettikyselynä ennenkuin suunnitelman valmistus aloitettiin.

      Poista
    6. Onko muuta tapaa kuin blogi? Olivatko tapaninvainiolaiset yhteydessä suoraan HSL:ään muuta kautta?

      Poista
  45. 71 ja 68 ovat jo nyt ruuhka-aikoihin täpötäynnä. Toivottavasti 71 vuoroväli tihenee tarpeeksi koska se jää nyt yksin palvelemaan aika montaa kasvavaa aluetta (Pihlajisto, Viikinmäki, Viikinranta, Arabia).

    Viikinmäen kehitys on jäänyt aika kitukasvuiseksi viime aikoina ja suosio asuinalueena ei ainakaan parane jos julkisen liikenteen yhteydet huononevat ja hidastuvat entisestään. Lisäksi Viikinmäkeä on markkinoitu Viikin palveluiden läheisyydellä. Tällä hetkellä julkisen liikenteen yhteys Viikin ja Viikinmäen välillä kuitenkin puuttuu. Arabian palvelut ovat saavutettavampia.

    Lahdenväylän linjat ajavat Viikinmäen läpi, mutta pysäkkien rakentaminen Lahdenväylälle on kai unohdettu suunnitelmista kokonaan odottamaan kaupunkibulevardien valmistumista 2050.

    VastaaPoista
  46. Vaikka kuinka koitin karttaa suurennella niin en oikein hahmottanut linjan 74 reittiä, kulkeehan se edelleen Vanhaa Tapanilantietä, eli nykyistä reittiään täällä Tapanilassa. Toki olisin mieluusti säilyttänyt päättärin Porttipuistossa mutta sinne varmaan joku myy yhteys sitten korvaavana?
    Pitkästä aikaa tuli sellainen tunne että tavan tallaaja pystyy vaikuttamaan johonkin, kiitos HSL siitä, olen pääosin tyytyväinen etenkin kun työmatka onnistuu jatkossakin.

    VastaaPoista
  47. Linja 70 pitäisi jatkaa vanhan 70T reitin mukaisesti Suutarilantielle ja siitä kääntää Tapulinkaupungintien kautta Puistolan asemalle (Ei katkaista Malmin sairaalalle). Linja 79 voisi katkaista Malmin sairaalalle. Lisäksi Kamppiin kulkeminen on suunnattava raideliikenteen vaihtoyhteydelle.

    Linja 71V on tarpeeton, mikäli linja 69 pidetään ennallaan. Linja 69 tarjoaa vaihdollisen yhteyden uudessa suunnitelmassa linjan 71 kanssa. Turhaa ajattaa muutaman pysäkin takia Pukinmäessä linjaa jonka nousumäärät ovat pienet. Linja 69 kykenee hoitamaan matkustajamäärän, etenkin kun suurin osa matkustajista jää Pukinmäen asemalle nykyisistä linjan 71V matkustajista. Miksi linjan 71 pitäisi ajaa Malmin asemalle asti kun sinne menee linja 79. Malminkaaren matkustajamäärät eivät edellytä näin massiivista bussiliikennettä.

    Linjan 74 muutos kulkea päällekkäin Tapanilan kautta samaa reittiä linjan 73 kanssa on tarpeeton. Linja 73 kykenee nykyisellään hoitamaan alueen matkustajamäärän. Linjan 74 voisi pitää entisellään tai siirtää kulkemaan Tattariharjuntien kautta. Nykyisen reitin matkustajat kykenisi hoitamaan palvelulinja.

    Linja 561B on tarpeeton. Saman asian voisi ratkaista laittamalla linjan 54 Kulkemaan Malmin kautta ja loppuosan hoitavan yllämainitut muutokset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella hyvä kommentti, toivottavasti HSL ottaa tämän huomioon. Lisäyksenä vielä, että jos 70 tulisi kuten ehdotit niin 72 voisi mennä Töyrynummeen ja myös heillä olisi yhteys. Suutarilassa riittäisi 70 ja 611.

      Poista
    2. Kriteerinä ilmeisesti on se, että 561:n rinnakkaislinjan pitää kulkea Malmin aseman kohdalla samaa reittiä kuin 561. Rinnakkaislinja ei siten voi kulkea Malminkaarta. Ja olisi liian julmaa 54:sta todella paljon käyttäville itähelsinkiläisille pyörittää heidät vielä Kirkonkyläntienkin kautta.

      54:lle on ollut tarkoitus lisätä vuoroja. Jos näitä ei lisättäisikään, vaan perustettaisiin uusi linja "54B", joka korvaisi 561B:n. Reitti Malmilta joko Kirkonkyläntie-Syystie-Eskolantie-kehä. Tai Kirkonkyläntie-Tapaninvainiontie-Pukinmäenkaari-kehä, jos Pukinmäen yhteyksiä ei saa enää parantaa ;)

      Poista
    3. linja 552 voisi jatkaa malmilta itäkeskukseen myöskin. linja54 kulkemaan myös viikonuppuisin. linja 54 tulee lisävuoroja , kun se on nopea kehä pitki menevä linja, jos tulis linja 53 b kiertämään malmille , linjan matkustaja vähenisivät, laatua huononisi. 561b on hyvä ratkaisu, mutta linja 552 kulkemaan myös itäkeskukseen.

      Poista
  48. Toivon ottamaan huomioon myös Töyrynummen. Nyt ollaan esimerkiksi Yrttimaantien ja Vanhan Yrttimaantien samoin kuin Uudisraivaajantien ja Uudisraivaajankujan asukkaiden liikenneyhteyksiä huonontamassa radikaalisti. Entisten neljän bussin sijasta meille jää vain yksi, 73. Pelkäänpä, että esim. kesäaikaan vuoroväli ei tule ole. Kaikki eivät jaksa kävellä juna-asemille. Ja Oulunkylään ei enää pääse suoraan! HSL:n palautteen mukaan kaikki talot ovat 400 metrin päässä pysäkiltä. Mutta tässä ei oteta huomioon _minkä reitin_ pysäkiltä.

    VastaaPoista
  49. Tämä on Paljon parempi suunnitelma kuin edellinen versio! Onnittelut ja suuret kiitokset että myös 100.000:n asukkaan päivittäisiä tarpeita kuunneltiin ja muutoksia tehtiin reilun pelin henkeen. Vaikka kustannustehokkuudesta ehkä jouduttiin hieman tinkimäänkin, säästyy tällä paremmalla suunnitelmalla huomattavasti matka-aikaa ja vaivaa suurelta määrältä joukkoliikenteen käyttäjiä, sekin on suuren rahan arvoista.

    Tästä prosessista näkyi mielestäni, että ensimmäinen suunnitelma tehtiin tietokonelaskelmin ja liikennevirtoja simuloimalla ja laskemalla. Korjatussa suunnitelmassa sitten otettiin myös "inhimilliset tekijät" huomioon, ja tehtiin muutoksia siinä määrin kuin se oli mahdollista. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 100.000?????? Mistäköhän sinä puhut, tämähän on luonnos ja nyt on ilmeisesti niin, että osa ihmisistä on kirjoittaneet adressin ja yhteydet ovat huonontuneet

      Poista
    2. 20.47 jätetylle kommentille...mautonta mölinää tilanteessa, jossa esim. Töyrynummen alue on jätetty täysin ilman yhteyksiä

      Poista
    3. Jep, joillakin säästyy, toisilta vietiin yhteydet kokonaan. Ja tämäkin on vielä luonnos

      Poista
  50. Jakomäen ja Alppikylän kannalta tämä uusin versio on nyt toimiva paketti. Ihmettelinkin miksi juuri päätettiin alkaa rakentaa 130 lapsen suurpäiväkotia kasvavalle alueelle, ja sitten yhteydet olisivat dramaattisesti huonontuneet joka suuntaan. Kannatti siis aikaisempaa kirjoittajaa lainatakseni "meuhkata ja vaahdota" asiasta, kun se olisi tarkoittanut umpihangessa ja iltapimeässä 700metrin kävelyä bussille ja bussilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvostan Alppikylä tapaa hoitaa asiaa. Hoidettu homman kotiin argumenteilla ja ilman addresseja.

      Poista
  51. Ehdin jo iloita linjan 72 säilyttämisestä, mutta eihän sitä säilytetä! Käpylän-Oulunkylän suunnan lapsilta ilmeisesti viedään mahdollisuus päästä Erälle harrastamaan. Tapanilan asemalta kilsan kävely Mosahallille, ei hyvä. Autottomina joudumme ehkä lopettamaan harrastuksen :(

    VastaaPoista
  52. Erittäin hyvä muutos uudessa suunnitelmassa 73:n ja 74:n osalta. Mm. Erän tuntumasta on paljon työmatkaliikennettä Sörnäisiin ja Hakaniemeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huvittaa taasen..,, aiemmin HSL on kommentoinut tässä blogissa, että suurin osa matkustaa Tapanilan alueella junalla nyt sitten yllättäen tulikin yhteyksiä lisää. HSL voisi oikeasti miettiä paremmin miten kommentoi. Tässä blogissaan on jo kommentoitu sitä, että kommentointi on ajoittain ristiriitaista ja ei enää oikein tiedä mikä on totta.

      Poista
    2. "Suurinosa matkustaa Tapanilan alueella junalla" Ristiriitaa siinäkin, että nimenomaan on ollut suunnitelmia, joissa tämä uusi kehä-rata-juna EI PYSÄHDY OLLENKAAN JUURI TAPANILASSA !
      Joku muu juna kyllä jää...Mutta kun on juuri kehä-rataan liittyviä uudistus suunnitelmia ja samaanaikaan puhutaan että junaa käytetään p a l j o n ( verrattuna johonkin bussilinjaan) ja että junaa käytetään v ä h ä n (siksi ei kaikki junat pysähtyisi Tapanilassa) !!??!!

      Poista
  53. Paljon kiitoksia, HSL! Yhteys Pukinmäestä 69llä Pasilaan ja vaihtomahdollisuus länsisuuntaan säilyy, ja 72lla pääsee keskustan edelleen Mäkelänrinteelle, Kallioon, Hakaniemeen, keskustaan. Hienoa, että otitte käyttäjäpalautteen huomioon.

    VastaaPoista
  54. Ihmettelen rummutusta linjan 72 säilyttämisestä - reittiään muutettiin ratkaisevasti huonompaan suuntaan! Enää ei ole yhteyttä Töyrynummen, pohjoisen Tapaninvainion ja Erän suunnalta Oulunkylän yhteiskouluun ja jääradalle sekä Mäkelänkadun suuntaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tämä on nyt suuri parannus edelliseen luonnokseen. Linjaa voisi kyllä jatkaa vielä Erälle asti.

      Poista
    2. Se riippuu siitä, mistäpäin asiaa katselee. Tietyillä Tapaninvainion alueilla yhteydet paranivat tässä suunnitelmassa valtavasti, mutta samaan aikaan toisilla alueilla yhteydet äkillisesti huononivat käsittämättömästi sekä nykyisistä että aiempaan suunnitelmaan kirjatuista - erityisesti ainakin Töyrynummen ja Tapaninkylän alueilla. Näillä alueilla ei voitu mitenkään arvata tämän uusimman suunnitelman sisältöä ja ennakkoon protestoida. Tuntuukin siltä, että suunnittelutyössä on kokonaisnäkemys ja kyky eläytyä asukkaiden tarpeisiin, puhumattakaan aluetuntemuksesta, täysin hukassa. Yhden alueen äänekkääseen ja oikeutettuun protestiin vastattiin ja samalla laitettiin aiemmin tyytyväinen (ja siksi hiljainen) alue suorastaan joukkoliikenne saartoon.

      Poista
  55. Ihmettelen myöskin suunnittelutyön etenemistä: ensimmäinen luonnos ja tämä uusi eroavat toisistaan valtavasti. Jos aiemman luonnoksen saama palaute kohdistui lähinnä linjaan 72, miksi tähän reagoitiin laittamalla koko luonnos mullin mallin ja silti säilyttämällä linja 72 vain osittain?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just näin...ja muutokset tehtiin pari päivää ennen asiakastilaisuutta. Onneksi tätä voi kommentoida vielä tämän kuun. Toivottavasti kommentit huomioidaan kun kaikki eivät noihin asiakastilaisuuksiin pääse.

      Poista
  56. Näissä eri suunnitelma versioissa tuntuu olevan se yhteinen piirre, että aina jonkin alueen liikennettä huononnetaan oleellisesti. Edellisessä versiossa se oli Tapaninvainion länsireuna ja Pukinmäen pohjoisosa, nyt sitten Töyrynummi.

    Silti en ymmärrä täällä pursuavaa katkeruuden määrää. Pukinmäki on liikenteellisesti paikassa, jonka kautta on järkevää johtaa useita linjoja. Siinä on vaihtomahdollisuus junaan ja kehää pitkin kulkeviin busseihin. Tämän vuoksi Yrttimaantien yhteyksiä ei voi verrata Eskolantiehen.

    Toivon, että töyrynummelaisillekin palautetaan suora yhteys Pukinmäki-Oulunkylä suuntaan. Mutta jotain realismia pitää silti olla, yhtä pääväylien ulkopuolella olevaa katua ei voi kovin montaa linjaa kulkea. Sama koskee Malmin ja Tapaninvainion rajalla olevaa Syystietä. Syystiellä säilytettiin 69, mutta sieltäkin on jo ehditty kahdehtia Karhusuontien 72:sta, vaikka näillä kahdella linjalla tulee olemaan saman tasoinen liikennöinti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyse ei ole kateudesta vaan ihmettelemme pienen alueen hyvää kohtelua. Muilta viedään suorat yhteydet ja käännytään juna-asemalle tai isommille alueille jätetään 1 bussilinjan teillä on 3. Ei ole oikeudenmukaista. Ei siis kateutta vaan on kyse ihmisten arjesta.

      Poista
    2. Ei meillä Tapaninvainion länsilaidan asukkailla ole kuin yksi linja. Mutta jos se ei kulkisi Pukinmäen kautta, ei sitä olisi meilläkään. Maantiede nyt vain aiheuttaa sen, joihinkin kohtiin tulee väkisin enemmän linjoja kuin toisiin.

      Poista
    3. Eskolantien pysäkit ovat todella tärkeitä, ja aina, ja varsinkin ruuhka-aikoina ne ovat täynnä ihmisiä. On todella hienoa, että Pukinmäen bussiliikenne säilytettiin melkein ennallaan.

      Jos bussit eivät olisi kääntyneet enää kehältä Eskolantielle, niin lukuiset ihmiset olisivat lähteneet oikaisemaan Kehä 1:sen pysäkeiltä Pukinmäen juna-aseman laitureiden kautta Eskolantielle ja siitä jalkaisin eteenpäin. Tämä olisi ollut kertakaikkiaan järjetöntä ja vaarallista. Tätä kohtaa Kehästä ei yksinkertaisesti ole suunniteltu kevyeelle liikenteelle, siinä on mm. suuria esteettömyys ongelmia.
      Mutta olen täysin samaa mieltä siitä, että en ymmärrä miksi 72 ei voi vain ajaa vanhaa reittiään ja mennä Erälle asti.

      Poista
    4. Jos 72 palautetaan entiselle reitille niin voisiko bussin 70 tuoda takaisin Siltamäkeen? Jos 72 otettaisiin pois niin osa Siltamäestä taas jäisi ilman yhteyttä mihinkään.

      Poista
  57. Olen samaa mieltä useiden kommentoineiden kanssa Töyrynummen heikkenevistä bussiyhteyksistä. Yrttimaantiellä on nyt 3 pysäkkiparia, jotka jäävät täysin käyttämättä uuden suunnitelman mukaan. Miksi 72 ei voisi kääntyä Suutarilantieltä Yrttimaantien ja Yläkaskentien kautta Siltamäkeen, kuten edellisen suunnitelmaluonnoksen 61? Tällöin ajoaika ei kasvaisi kuin muutaman minuutin ja Töyrynummella säilyisi erittäin paljon käytetty yhteys Pukinmäkeen, Oulunkylään ja Mäkelänkadulle. Tämänhetkisen suunnitelman mukaisen Suutarilantien reitin välillä Yrttimaantie - Riimusauvantie en usko olevan läheskään yhtä paljon käyttäjiä, kuin Yrttimaantien ja Yläkaskentien kautta ajettaessa. Toivon todella, että reittiä Töyrynummen osalta vielä harkitaan. Minäkin kirjoitin adressin linjasta 72, mutta ei säilyttäminen aivan toteutunutkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siltamäki - Suutarila alueelta ollaan ottamassa pois linja 70 ja 77a. Mielestäni paras ratkaisu olisi, että 72 menisi Töyrynummen kautta Tapanilaan ja 70 jätettäisiin ajamaan väliä Puistolan asema -Hakaniemi niin kuin edellisessä suunnitelmassa ehdotettiin. Siltamäessä on juuri tuossa Riimusauvantien ympärillä isohko pienkerrosraloalue ja melko lähellä suuri opiskelija-asunto -,alue joten yksi bussi ei oikein riitä kun 611 kiertää myös Tammiston pysäkin ja Torpparinmäen pysäkin kautta. Uudessa ehdotuksessa opiskelijat eivät pääsisi Kumpulan campus mutta jos 70 palautettiin niin ongelma poistuisi.

      Poista
    2. 611: kohdalla täytyy muistaa, että se tosiaan tulee Viertolan kautta ja se kuinka paljon sieltä porukkaa tulee on täysin mysteeri. Rakennettu kerrostaloalue on todella suuri. Huomasin, että Espoossa oli tehty ilmeisesti nettikysely, jossa oli kartoitettu miten ihmiset matkustavat. En löytänyt mistään onko HSL tehnyt Koillisessa vastaavaa kyselyä?

      Poista
    3. HSL mainitsi aiemmin että Viertolan ihmiset käyttävät varmasti junaa. Tämä on ikuisuuksien harhaluulo suunnittelijoiden päässä...siis että kaikkihan käyttävät junaa....niih, mutta kun se ei mene himputtilainen niin vaan ihmiset eivät voi aina sitä junaa käyttää vaikka se onkin teidän tragedian mukainen, korjaan strategian. Toinen harhaluulo on, että kyllähän nyt ihmiset voida reippailla kilometrin, korjaan 400 metriä päästäkseen bussipysäkille.

      Poista
  58. Linkeissä kun pitäisi olla Viikin ja Viikinrannan linjasto, sieltä avautuukin Pihlajamäen linjaston linkki.

    VastaaPoista
  59. Eihän falkullasta pääse enää mihinkään bussilla jos oikein tulkitsin? Täältä pitäisi olla pääsy bussilla malmin kautta keskustaaan. Nytkin ollaan vaan junan varassa, vain 1 juna pysähtyy tapanilassa ja joka päivä on peruutuksia ja myöhästymisiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noita suunnitelma luonnoksia on jaettu MONEEN ERI LAPPUUN, kaikissa ei näy kaikkia linjoja.
      Kaavailevat Fallkullan 76ab busseja korvaamaan linjaa 554, joka ajaa 25km pitkää reittiä Leppävaaran ja Hakunilan välillä. 74:kin siirtyisi pois Suursuontieltä.
      Eli Fallkullan puolta rataa palvelisi enää VAIN 554 osuudella Fallkulla-Malmi (Malmi-Fallkulla) ja Puistori/Tapuli reitti jäisi pois, korvautuen reitillä Porttipuistoon päin.

      Poista
  60. Osaakohan suunnittelijat hahmottaa kuinka iso alue on Tapaninkylä? Kun puhutaan TAPANILASTA, voi se löyhästi olla niin Tapanilan asemanseutua, Tapaninvainiota, Fallkullaa kuin Töyrynummeakin. Näiden alueiden toisella reunalla jos kulkee joku linja, on sinne toiselta reunalta kilometrejä.
    Esim. liki Malminkaarta asuva voi mieltää asuvansa Tapanilassa, mutta bussilinja jonka kerrotaan menevän Tapanilaan ei ole sitä lähimaillakaan. Voi siis näyttää hienolta paperilla,Tapanilassa monta linjaa - mutta todellisuudessa eri puolilla käytetäänkin täysin eri linjoja.

    VastaaPoista
  61. Totta puhut, Koillinen on todella iso alue ja välimatkojen hahmottaminen onnistuu vain käymällä paikan päällä. Töyrynummi-Tapaninkylä on erittäin hyvä esimerkki juuri tästä. Myös Siltamäki - Suutarila alue on erittäin laaja. Ala-Tikkurilan aluetta pidetään välillä osana Suutarila välillä taas ei. Tiedän, että moni Ala-Tikkurilan asukas käyttää Suutarilan bussi linjoja ja kävelee päätepysäkille. Julkisuudessa on keskusteltu paljon Kehäradan rakennuskustannus-budjetin ylittymisestä. Asiaa oli kommentoitu myös tässä blogissa. Onko nyt käymässä niin, että laskun maksajiksi joutuvat HSL n suurin asiakaskunta eli joukkoliikenteen käyttäjät?

    VastaaPoista
  62. Eihän tässä ole mitään järkeä, 72 olisi pitänyt jättää täysin rauhaan, vanhan reitin alkupää jää täysin ilman yhteyttä keskustaan

    VastaaPoista
  63. 72 laitettava kulkemaan Yrttimaantien kautta Yäkaskentietä Siltamäkeen, ei Suutarilantien kautta. Töyrynummi ja Yrttimaantien loppuosa ja Vanha Yrttimaantie edelleen paitsiossa. On myös palautettava 73 Hakaniemestä lähemmäksi keskustaa.

    VastaaPoista
  64. Ilmeisesti linjastosuunnityelijat eivät tunne aluetta kaupunginosa 39, joka siis Tapaninkylä. 72 on laitettava kulkemaan Töyrynummen kautta vaikka sitten sinne Siltamäkeen!!!!!!!!!

    VastaaPoista
  65. Olen järkyttyneenä seurannut miten on otettu huomioon Fallkullan asukkaat nykyisessä suunitelmassa. Miten ihmeessä pitkä seutulinja 554 joka ei aja samaa reittiä kuin 76a/b tai käytä edes samoja pysäkkejä, kuin nykyinen voisi olla korvaava linja. Miten ihmeessä Falkullan lapsiperheet mahtuvat linjan loppupäässä enään kyytiin lasten vaunuilla/rattailla tai vanhukset/invalidit rollaattorilla/pyörätuolilla kyytiin. Jo nyt on tehnyt tiukkaa mahtua kyytiin, kun tilaa on kaksille vaunuille tai rollaattorille/pyörätuolille, usein Malmin Novan pysäkille on jäänyt joku odottamaan seuraavaa, josko siihen mahtuisi. Lisäksi vuorovälejä pitäisi tihentää 5-10min huippuaikoina eli arkena klo 7.30-8.30 ja 15-17.30, la 9-16 ja muina aikoina vaikka 4xtunnissa, su olisi hyvä saada vähintään 3xtunnissa 10-17. Tältä alueelta tulee olla peruspalveluihin asukkailla toimivat kulkuyhteydet, juna ei todellakaan ole vaihtoehto rattaiden, rollaattorin ym kanssa liikkuvalle, koska hyvin usein juna on korkea tai se ei vain kulje. Itse olen jo työnpuolesta pulassa jatkuvien myöhästelyjen vuoksi, siksi usein valitsen bussiyhteyden joka vie enemmän aikaa, mutta kulkee ja lähes aina ajallaan. Vaihtoja kertyy matkalle ja kävelemään joudun, mutta osaan arvioida ajan, kun bussi kulkee ajallaan. Nyt pelko bebassa, kuinka tulee jatkossa olemaan. Mahtavaa olisi saada bussiyhteys keskustaan, utopiaa joo, mutta unelmoida saa.
    Millähän lapset pääsevät kulkemaan harrastuksiinsa Puistolaan? Aivan mahdottomaksi menee, enää ei pääse edes Hakanimeen torille :O
    Miten on otettu huomioon tuleva uusi asuinalue joka ängetään tuohon Malmin kentälle?
    Säilyttäkää 76a/b!!!!! En tästä nuorru ja vaivat näemmä vain lisääntyy, työnkin pitäisi päästä, mutta millä? Älkää nyt ihmeessä tappako asuin alueen edes jotenkin toimivaa bussi yhteyttä Malmin suuntaan ja Puistolaan, kumpaakin tarvitaan! Johan tuolla muissakin viesteissä tuli esiin, niin tällä alueella ei ole mitään kauppoja tms perustarpeita täyttäviä yrittäjiä, kaikki ovat joko Malmilla (kaupat, apteekit, uimahalli, pankit ym) tai sitten Puistolassa. Me tarvitsemme tämän linjan. Myöskään kutsulinja 705 ei ole mikään vaihtoehto, kulkee vain kerran tunnissa ja viimeinenkin vuoro lopettaa nyt jo klo 14.50. No joo eläkeläiset ja kotona olevat voivat tätä hyödyntää, mutta työssäkäyvät eivät, saati sitten lapset jotka tarvitsevat jokin kulkuvälineen harrastuksiinsa. Juna ei ole yksin kulkevalle lapselle mikään vaihtoehto, se on hyvin turvaton kyydissä olevien päihtyneiden matkustajien takia, jotka juovat olutta ym matkan aikana. Anna sitten lapsen matkustaa tuossa yksin ilman turvallista aikuista harrastamaan.
    Me Falkullan ja lähialueiden asukkaat tarvitsemme donitsi linjamme 76a/b:n, älkää viekö sitä pois, tuo seutulinja ei mitenkään korvaa tätä meille tärkeää bussilinjaa!!!

    VastaaPoista
  66. Suutarila - Siltamäki alueelta häviäisi uuden suunnitelman mukaan linjat 70, 577 ja 77a. Lisäksi sunnuntaisin ei olisi keskustan suuntaan bussiyhteyttä. Kaikki eivät mene bussilla juna-asemalta toiselle vaan vaihdolla esim. Käskynhaltijantien ja Muurimesrarintien kohdalla vaihtaen ja sunnuntaikin on jollekin työpäivä. Suunnitelmassa on toki 72, joka lähtee Siltamäestä, mutta se on osalle aika kaukana esim. Suutarilan loppupäästä. Ehdotan, että 611 kulkisi myös sunnuntaina, ainakin jos 72 siirtyisi toiselle reitille.

    VastaaPoista
  67. Huh helpotus, että Tapaninvainion alueelta pääsee jatkossakin 72 kyydissä Pukinmäessä oleviin päiväkoteihin ja muihin palveluihin. Kiitos tästä HSL!

    VastaaPoista
  68. Töyrynummelaiset on selvästikin unohdettu tässä suunnitelmassa. 72 menee suunnitelmassa Siltamäkeen ja 73 vuorovälejä harvennetaan. Täällä Töyrynumella asuu perheitä, joiden lapset käyvät koulussa Pukinmäessä, Oulunkylässä ja Maunulassa. Onko suunnittelijoiden mielestä kohtuullista hankaloittaa ja pidentää lasten koulumatkoja. Yksi vaihdoton yhteys Oulunkylään tulee säilyttää.

    VastaaPoista
  69. Haistaa paska suunnittelijat! Olette idiootteja! 72 on tarpeellinen koska paljon ihmisiä jää pois ennen päättäriä.

    VastaaPoista
  70. Ette olis tullu järkiinne ennen kuin järkevät ihmiset kertoivat miten asoiden pitää olla. K puuttui jos pitää suomentaa. Mistähän palkka maksetaan ja vielä meidän verorahoilla. Aikaa meni taas hukkaan.

    VastaaPoista
  71. Kiitos HSL, että säilytätte 72 linjan lähes entisellään. Se on monelle alueella ainoa bussiyhteys kouluihin, päiväkoteihin ja työpaikoille.

    VastaaPoista
  72. Linjan 73 edellinen linjaus Sturenkatua Kamppiin oli paljon parempi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. samaan mieltä turha linja tuo linja 70 suunnitelmassa ja linja 73 kamppiin.
      linja 74 pitäisi mieluummin korvata linjalla 79 kuin linja 70, koska linja 74 kietää asemien kautta ,josta pääsee aivan hyvin keskustaa ja nopeemminkin.

      Poista
  73. Suutarilaan ei jää sunnuntaina yhtään suoraa bussiyhteyttä Helsingin keskustaan. HSL esittää asian, että sunnuntain palkat ovat korkeammat. Nämä teidän selitykset ovat kyllä omituisia....Onko Suutarilan alueen bussikuskeilla siis kovemmat palkat kuin muilla alueilla kun muilla rahaa tuntuu riittävän myös sunnuntaiksi? Sunnuntain kulkuyhteydet on oltava hyvät, koska silloin käydään kyläilemässä, oopperassa, teatterissa ym. Kaikkiin paikkoihin ei junalla pääse. On myös aivan käsittämättömätöntä, että Töyrynummi/Tapaninkylä on täysin motissa. Huonolta näyttää myös Falkullassa. Tämä on teiltä jo kolmas esitys, joka huonontaa jonkun alueen julkisia yhteyksiä radikaalisti samalla kun joku toinen alue vähän korjaantuu. Tämmöinen veivaaminen ja myllääminen on todella raskasta alueen asukkaille ja aiheuttaa suurta huolta. Tuntuu siltä, että suunnitelman tekijät testaavat menisikö tämä nyt läpi. Oikeasti pitäisi kuitenkin jalkautua maastoon ja katsoa tilanne sieltä.

    HSL laittaa rahaa erilaisiin kokeiluihin mutta osa niistä on kyllä jonkun henkilön kunnianhimoisia tavoitteita, jotka vievät suunnattomasti rahaa ja tulos on laiha. Yksi tällainen on erittäin tappiollinen kutsu plus. Julkisuudessa on kerrottu, että tämä tuottaa vuosien päästä ehkä voittoa. Se ei meitä joukkoliikenteen käyttäjiä paljon hyödytä kun samanaikaisesti meiltä viedään kulkuyhteyksiä haitaten meidän jokapäiväistä elämää. Jos rahaa on vähän niin sillä pitäisi turvata toimivat joukkoliikenteen yhteydet. Kutsu plus on varmaan hyvä mutta sen toteuttamisaika on huono ja ei realistinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kutsuplussaa olen myös odottanut alueelle, mutta kun sekin toimii lähimmälle pysäkille ja tässä suunnitelmassa pysäkki ei enää olekaan lähellä.

      Poista
  74. Mihin katosi ensimmäisen luonnoksen bussi 61? Sehän olisi palvellut Yrttimaantien ympäristön asukkaita sekä Malmille (juna, kaupat), Sörnäisten (työpaikka) kautta keskustaan. Töyrynummi/Tapaninkylän rajalla asuvilla kävelymatka nykyisen suunnitelman pysäkeille on enemmän kuin HSL:n oma suositus, joka on 400 metriä.
    Eli edellisen luonnoksen bussi 61 takaisin suunnitelmaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se 61 oli 72 ilman Pukinmäki yhteyttä. Paljon yksinkertaisempaa laittaa 72 kulkemaan Töyrynummen kautta, niin säilyy sekä töyrynumella että tapaninvainiossa yhteydet myös Pukinmäkeen.

      Poista
    2. samaan mieltä linja 61 linjaus oli parempi kuin linjan 72 linjaus nyt

      Poista
  75. Kuinka kauan kestää HSL:ltä myöntää, että tämä suunnitelma on täysin epäonnistunut Töyrynummi-Tapaninkylän osalta? Kulkuyhteydet huononevat todella radikaalisti, kun Oulunkylän ja Pukinmäen kouluihin ei pääse millään. Huoli on kova niin lasten kuin vanhempienkin parissa. Myöskään junalle ei enää pääse kuin yhdellä bussilla (73). Tässä on töihin ehtiminen tosiaan vaarassa, jos vuoro jääkin välistä. On turhauttavaa lukea HSL:n vastauksia, joiden mukaan pysäkille on 400 metriä. Eli ei mitään väliä, minne päin siltä 400 metrin päässä olevalta pysäkiltä pääsee?!

    VastaaPoista
  76. Miksei bussi 73 voisi mennä Rautatientorille asti? Miksi Töyrynummen vanhusten ja huonojalkaisten suora yhteys keskustaan viedään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse olen kyllä sitä mieltä linja voisi jatkaa kamppin terminaaliin, juuri tämän takia.

      Poista
  77. Joo ei hyvältä näytä falkullan osalta, ei bussiliikennettä, ei palveluita. Autottoman mahdontonta hoitaa kauppa asiat, junalla hankalaa mennä ja matka asemalle on pitkä, etenkin vanhuksilla tai kauppakasseja raahaten. Unohtiko HSL että malminkaaren laidassa asuu paljon ihmisiä jotka tarvisevat bussia? Jos 76 loppuu niin edes 74 pysäkin tulisi olla täällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. linja 554 palvelee hyvin aluetta tiheällä aikataululla Hakunilaan linjan jatko on seudullisellä tasolla hyvä juttu.

      Poista
  78. 400 metriä pysäkille ei ole kartalla pitkä matka. Eikä tervejalkaiselle nuorelle ihmiselle. Mutta tervetuloa kokeilemaan vaikkapa näissä keliolosuhteissa Yrttimaantien jalkakäytävillä lastenvaunujen tai rollaattorin kanssa.

    VastaaPoista
  79. Tässä suunnitelmassa Töyrynummen (ja Tapaninkylän) alue jäisi kokonaan ilman toimivia yhteyksiä keskustaan ja/tai Malmille. Tällä hetkellä Töyrynummelta on päässyt oikein kätevästi 77A:lla/577:lla ja linjalla 72 niin Malmille (josta keskustaan/junalle/harrastuksiin ja muihin palveluihin), Tikkurilaan ja Pukinmäkeen. Uudessa suunnitelmassa alue jää kokonaan ilman toimivaa joukkoliikennettä ja pakottaa asukkaat yksityisautoilijoiksi. Ainoa uudessa suunnitelmassa Töyrynummen läpi kulkeva linja kulkisi Tapanilan Erältä Tammiston kautta Lentoasemalle. Toivon todella, että otatte tämän huomioon alueen linjayhteyksiä suunnitellessa!

    77A ja 577 ovat toimineet oikein hyvin ja Yläkaskentiellä ja Yrttimaantiellä linjat ovat hyvin suosittuja. Miksi lakkauttaa toimivat yhteydet? Täytyykö muutoksia tehdä vain silkan muutoksen takia?

    Uuden suunnitelman mukaan keskustaan/Malmille kulkevien bussien pysäkeille on pahimmillaan reilusti yli kilometrin matka kartalla. Se ei todellakaan onnistu esim. pienten lasten tai painavien kauppakassien kanssa.

    VastaaPoista
  80. Uudessa ehdotuksessa Töyrynummen yhteydet Malmille/Keskustaan heikkenevät oleellisesti. Yläkaskentiellä on 3 pysäkkiä, jotka jäisivät ilman käyttöä. Kauppakassien, laukkujen ja laskenvaunujen kanssa kävelymatkat 73:n pysäkille tai 72:lle Siwan (ent. Valintatalon) pysäkille olisivat kohtuuttoman pitkät. Myös ikäihmisten ja liikuntarajoitteisten henkilöiden bussinkäyttö hankaloituu oleellisesti. Yläkastentieltä kulkee ruuhka-aikoihin paljon ihmisiä bussilla töihin ja kouluun. Suunnitelmissa pitää ottaa tämä huomioon. Nykyinen 77a ja 577 ovat olleet hyviä linjoja Malmille. Samoin 72 on ollut ainoa suora yhteys esim. Pukinmäkeen ja Keskustaan. Jos 72:n reitti muuttuu, yhtään linjaa ei ajaisi enää suoraan keskustaan.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti: